Wil je ook niet meer te koop staan?

Stichting Data Bescherming Nederland (SDBN) sleept Twitter voor de rechter. Lees meer over deze zaak en meld je aan – en steun ons in de strijd voor een eerlijke omgang met persoonlijke gegevens.

Ben ik een slachtoffer?

Voormalige Twitter-dochter MoPub verzamelde de gegevens via ruim 30.000 gratis apps. Daaronder ook apps die vrijwel elke Nederlander op zijn telefoon heeft staan, zoals Buienradar, Wordfeud, Vinted en Shazam. Maar ook duizenden andere apps werden door MoPub ‘misbruikt’. Denk bijvoorbeeld aan games (zoals Piano Tiles), datingapp Grindr, en apps om je menstruatiecyclus bij te houden of op je gewicht te letten. Grote kans dus dat ook jouw persoonlijke gegevens op straat zijn beland. De twintig populairste apps kun je vinden in het registratieproces.

Waarom is het niet oké wat Twitter deed?

Natuurlijk: de meeste mensen weten wel dat je ‘betaalt’ voor gratis apps en sites met je privacy. Op basis van je gegevens krijg je advertenties te zien die voor jou relevant zijn. Dat klinkt redelijk onschuldig. En misschien wel zelfs handig.

Maar het kan ook zomaar zo zijn dat jouw ‘klantprofiel’ jouw leven beïnvloedt. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je opeens veel meer moet gaan betalen voor een product of dienst omdat je in een bepaalde categorie valt. Of dat je bij een bepaalde vacature geen kans krijgt omdat het bedrijf waar je solliciteert bepaalde persoonlijke dingen over jou weet (zoals je seksuele geaardheid of je kinderwens).

Het kwalijke bij dit alles is dat Twitter-dochter MoPub nooit toestemming heeft gevraagd aan gebruikers voor het verzamelen van hun data. En dat mag niet van de wet. Bovendien heeft het bedrijf veel geld verdiend met jouw (privacygevoelige) gegevens. Dat vinden we oneerlijk.

Wat gaat SDBN hier precies aan doen?

Via een rechtszaak willen we afdwingen dat voormalig MoPub-eigenaar Twitter (en andere bedrijven) eerlijk omgaan met persoonlijke gegevens. Ook willen we dat Twitter jouw verzamelde gegevens verwijdert. Ten slotte eisen we dat Twitter een passende vergoeding betaalt aan gedupeerde gebruikers.

Niet meer te koop

STEUN ONZE RECHTSZAAK TEGEN TWITTER

Jouw data zijn geld waard. Via ruim 30.000 apps (waaronder bekende apps als Buienradar, Wordfeud, Vinted) verzamelde datahandelaar MoPub – tot 2022 in handen van Twitter – jarenlang de persoonlijke gegevens van miljoenen mensen. Waarschijnlijk ook van jou. Die gegevens veilde MoPub vervolgens aan tal van adverteerders, zónder jouw toestemming.

Daarmee verdienden ze miljoenen. En overtraden ze de belangrijkste wet rondom de bescherming van persoonsgegevens: de AVG. Bovendien weten al die partijen inmiddels veel meer van je dan je denkt. Wij willen via de rechter afdwingen dat jouw gegevens voortaan wél veilig zijn. En dat gedupeerde gebruikers een passende schadevergoeding krijgen.

Ik wil niet te koop staan

MELD JE AAN EN CLAIM JE PRIVACY TERUG

Hoe Twitter-dochter MoPub handelde in data is hartstikke illegaal. Stichting Data Bescherming Nederland sleept Twitter daarom nu voor de rechter. Het doel: ervoor zorgen dat Twitter en andere bedrijven in de toekomst wél eerlijk omgaan met persoonlijke gegevens. En dat gedupeerde gebruikers kunnen rekenen op een passende vergoeding.

Via welke apps verzamelde Twitter mijn persoonlijke gegevens?

Van 2013 tot en met 2021 verzamelde Twitter persoonlijke data via ruim 30.000 apps. Apps die vrijwel elke Nederlander op zijn smartphone heeft staan, zoals Buienradar, Wordfeud, Vinted en Shazam. Maar ook via tal van minder bekende, maar veelgebruikte apps. Denk bijvoorbeeld aan games (zoals Piano Tiles), datingapp Grindr, en apps om je menstruatiecyclus bij te houden of op je gewicht te letten.

Wat is het doel van de rechtszaak?

De naam van onze stichting zegt het al: we zetten ons in voor de bescherming van data. Via de rechtszaak willen we afdwingen dat Twitter en andere bedrijven eerlijk omgaan met persoonlijke gegevens. Ook willen we dat Twitter de verzamelde gegevens verwijdert.

Daarnaast heeft Twitter jarenlang grof geld verdiend door jouw persoonlijke gegevens door te verkopen aan derde partijen. De gegevens kunnen worden gebruikt om jou te profileren. We willen daarom afdwingen dat Twitter een passende vergoeding betaalt aan gedupeerde gebruikers.

Hoe hoog zou een eventuele vergoeding zijn?

Of gedupeerde gebruikers kunnen rekenen op financiële compensatie, hangt uiteraard helemaal af van de uitkomst van de rechtszaak die we aanspannen tegen Twitter. Maar een financiële vergoeding voor het gebruik van je persoonlijke data behoort zeker tot de mogelijkheden. In eerdere gevallen van individuele inbreuken op persoonsgegevens heeft de Nederlandse rechter schadevergoedingen toegewezen van 250 tot 2.500 euro per gebruiker, afhankelijk van de ernst en de duur van de inbreuk.
 
Let op: dit biedt geen enkele garantie voor déze claim. Het is slechts een indicatie van een mogelijke vergoeding.

Wat kost het om me aan te melden bij jullie claim?

Aanmelden kost je helemaal niets. Je loopt dus geen enkel financieel risico. Alleen in geval van succes zou maximaal 20 procent van de toegewezen vergoeding kunnen worden ingehouden.

Wanneer volgt er een definitieve uitspraak?

Rechtszaken als deze zijn vaak een zaak van lange adem en vergen een zorgvuldige voorbereiding. Wij streven ernaar om uiterlijk op 31 december 2022 de dagvaarding uit te brengen voor de rechtbank. Een uitspraak verwachten we in 2026.

Wie betaalt de rechtszaak?

Aanmelden is kosteloos. We spannen de rechtszaak aan tegen Twitter. Een professionele procesfinancier schiet de kosten voor, in ruil voor een vergoeding van maximaal 20 procent in geval van succes. We hopen (en verwachten) dat onze claim gegrond wordt verklaard. In dat geval draait Twitter op voor alle redelijke kosten van de rechtszaak.
 
Verliezen we de rechtszaak onverhoopt? Dan draait de procesfinancier op voor alle kosten.

In het kort

  1. Wij stellen Twitter aansprakelijk voor de illegale handel in persoonlijke gegevens.
  2. Jij meldt je kosteloos aan voor onze gezamenlijke actie tegen Twitter.
  3. Wij voeren de rechtszaak namens jou en alle andere slachtoffers – zonder kosten voor jou.